Antiikkiverstas houkuttelee perinteisten materiaalien äärelle

Antiikkiverstas houkuttelee perinteisten materiaalien äärelle

 

Ansioituneen perinnerakentamisen ammattilaisen Wilma Patomäen Antiikkiverstas inspiroi antiikin ja vanhojen materiaalien ystävää.

Aiemmin Angelniemellä sijainnut myymälä muutti reilu vuosi sitten Rikalanmäelle Salon Halikkoon. 1800-luvulta peräisin olevassa myymälärakennuksessa on aikoinaan sijainnut Wiurilan kartanon pehtorin asunto. Koko alue muinaismuistopolkuineen on suojeltu. Historiallista arvokkuutta henkivä kulttuurimiljöö on oivallinen paikka perinnerakentamisen keskukselle.

Wilma Patomäki

Miten olet tullut alalle?

Aloitin toiminnan 1990-luvulla, tasan 25 vuotta sitten, jolloin tein erilaisia rakennus- ja huonekaluentisöintitöitä sekä pidin antiikkiliikettä. Urani aikana olen opiskellut paljon kouluttautuen muun muassa hienopuusepäksi, konservaattoriksi ja maalarimestariksi. Perustettuani perinnerakentamisen verkkokaupan ja myymälän olen hiljalleen vähentänyt varsinaisten konservointitöiden tekoa ja keskittynyt asiantuntijatehtäviin sekä yrityksen kehittämiseen.

Mitä liikkeessä myydään?

Valikoimaamme kuuluu reilu tuhat tuotetta pintakäsittelyaineista lukkoihin ja vetimiin. Meillä on myös laaja puulista- ja paneelimallisto. Paneeleista voi rakentaa vaikka patterisuojia. Olemme kehittäneet omat maalit, jotka ovat korkealaatuisia. Olen hakemassa niille suomenlippu-tunnusta, kotimaisuus on mielestäni tärkeä arvo. Verkkokauppamme toimittaa tuotteita ympäri Suomea. Jos asiakas kaipaa neuvoja tai ideoita rakennuksensa kunnostustyöhön, minulta voi varata suunnitteluvartin, joka on ilmainen. Pidemmästä ajasta asiantuntija- ja suunnittelupalveluita laskutetaan.

Antiikkiverstas. Liikkeessä.

Mitä nyt kysytään?

Perinnemaalit ja pinkopahvit ovat nousseet uudelleen muotiin, niitä kiinnitetään uusiinkin rakennuksiin kipsilevyn sijaan. Se on seinäpintana miellyttävän pehmeä ja oikein maalattuna hengittävä. Monet perinnerakentamisen tuotteet sopivat hyvin myös moderniin rakentamiseen. Nykyään sisustetaan kerrostaloasuntojakin paljon perinteitä hyödyntäen. Vaihtamalla asuntoon bakeliittikytkimet ja -rasiat sekä puiset lattia- ja kattolistat saa kotiin persoonallisen ilmeen.

Antiikkiverstas, Rikalantie 74, 24800 Halikko (Salo). P. 044 9888 277, 044 9888 304. www.antiikkiverstas.com.

Antiikkiverstas_netti_05

Hyvään maaliin kannattaa satsata

Kaikki maalimme tuotetaan perinteitä kunnioittaen. Jotta valmis tuote olisi mahdollisimman hyvä, myös raaka-aineiden tulee olla laadukkaita. Käyttämämme pellavaöljy valmistetaan kylmäpuristaen ja kaksi kertaa keittäen, jolloin siitä tulee korkealaatuisempaa kuin kuumentamalla tuottaen. Kemiallisia värejä emme käytä lainkaan, vaan kaikki pigmentit ovat aitoja. Näin myös sävyt muodostuvat perinteikkäiksi.

Vastustan henkeen ja vereen erikseen myytäviä homeenestoaineita, joita valutetaan ympäri luontoa. Niiden käyttö vaikeuttaa usein myös maalin imeytymistä. Laadukkaassa maalissa tulisi aina olla homeenesto mukana. Pellavaöljymaaleissamme mukana oleva sinkki toimii myös tehokkaasti homeitiöitä vastaan.

 

Published in Antiikki&Design in 2015